Centrul Vechi – Piața Sfatului
Inconjurata de casele negustorilor sasi, tencuite in toate culorile, Piata Sfatului este un spatiu pietonal sasesc ce reprezinta una dintre cele mai impunatoare piete ale Romaniei. Nu numai arhitectura incantatoare, dar si panorama montana adauga o nota impresionanta.
Acesta a fost centrul commercial al orasului in Epoca Medievala si schimburile regulate aveau loc aici in piata numita atunci Marktplatz. Terasele din piata ofera scuza perfecta pentru a va aseza si a contempla splendoarea medievala. Merita de asemenea sa descoperiti unele dintre pasajele rezidentiale care marginesc piata.
Elementul central, Casa Sfatului a fost sediul initial al primariei. Cu elemente de inspiratie gotice, renascentiste si baroce, dateaza cel putin din anul 1420, desi turnul, etajul superior si logia in stil renascentist au fost adaugate mai tarziu (intre secolele XVI si XVII) si o mare parte a cladirii a fost reconstruita dupa incendiul din 1689. Fatada infatiseaza blazonul Brasovului, care era initial simbolul tipografiei Honterus.
Dominand cladirea, Turnul Trompetistilor, inalt de 48 metri, este numit asa datorita celor care anuntau apropierea unei invazii sau a altor pericole iminente. Potrivit unei versiuni a legendei Fluierul Fermecat, copiii din orasul Hamelin au iesit aici la sfarsitul calatoriei lor subterane.
In prezent, cladirea adaposteste biroul de informare turistica si Muzeul de Istorie (deschis marti-duminica, 10-18, intrarea, fotografierea si filmarea cu taxa), ce expune o colectie de arme medievale, carti vechi si elemente legate de breslele din Brasov, datand din secolul al XV-lea. O serie de etichete in limba engleza ajuta la intelegerea colectiei. Muzeul are si un balcon cu vedere deasupra pietei.
Biserica Neagră
Daca Catedrala Ortodoxa are proportii modeste, Biserica Neagra, inalta de 89 de metri, asezata in sudul pietei, este opusul ei. Este considerata cea mai mare biserica gotica din sud-estul Europei si una dintre cele mai importante biserici luterane din Romania.
Construita in perioaada 1383-1477, a inceput sa fie folosita, ca multe alte biserici luterane din Transilvania, ca un loc de rugagiune romano-catolic. In interior, naosul copleseste prin proportiile sale marete. Biserica nu este deloc neagra, numele ei provine de la aspectul sau de dupa incendiul din 1689.
Datorita traditiei negustorilor sasi de a dona covoare turcesti, din calatoriile lor, colectia de 120 de covoare din secolul al XVII-lea si al XVIII-lea, asezate in interior, este una dintre cele mai bogate din Europa. Coloana de langa usa vestica inca poarta urmele gloantelor de la revolutia din 1989.
Aflat la inaltimea de 66 de metri, clopotul este considerat cel mai mare din Europa, cantarind 7 tone, este cel mai greu din Romania.
Strada Sforii
Deși la prima vedere pare un drum ca oricare altul, Strada Sforii deține un record absolut, fiind cea mai îngustă stradă din Europa. Situată între străzile Cerbului și Poarta Șchei, aceasta măsoară o lungime de 80 de metri și o lățime de doar 1,30 metri, fiind un loc perfect în care să faci o plimbare de seară atunci când ești în Brașov.
Muntele Tâmpa
Pentru a admira orașul Brașov în adevărata sa splendoare și pentru a te bucura de peisajele naturale deosebite, trebuie să urci pe muntele Tâmpa. Poți ajunge aici foarte ușor, cu telecabina, iar în timpul drumului poți avea o imagine de ansamblu asupra orașului și numeroaselor sale atracții turistice.
Tot pe muntele Tâmpa vei vedea îndeaproape emblema orașului Brașov și te vei plimba pe marginea zidului cetății, unde vei admira împrejurimile și te vei bucura de aerul curat.
Prima Școală Românească
Prima Scoala Romaneasca, aflata in incinta Bisericii Sfantul Nicolae din cartierul Schei, intr-o cladire ce dateaza din secolul al XVI-lea. Muzeul include: Sala de clasa Anton Pann, Sala Cartea, Liceul Andrei Saguna. Se afla in Piata Unirii nr. 2-3, este deschis zilnic de la ora 9 la 17.
Casa Negustorilor
Cunoscută și sub numele de Casa Hirscher, această construcție uimește prin arhitectura sa impresionantă, dar și prin dimensiunile sale. Situată în centrul Brașovului, casa era locul în care negustorii sași, maghiari și români se strângeau pentru a-și vinde mărfurile.
Această clădire a devenit, în prezent, o atracție turistică majoră, fiind vizitată de turiști de pe întreaga planetă.
Cetatea Brașovului
Dacă străbați Strada Cetății, vei ajunge la Cetatea Brașovului, un loc în care natura se îmbină perfect cu istoria. Înconjurată de păduri, cetatea a servit pentru mulți ani ca punct de refugiu pentru brașovenii atacați de habsburgi, iar urmele numeroaselor încercări de a o cuceri încă sunt vizibile. În interiorul cetății, te vei putea plimba printre numeroasele străduțe, unde te vei bucura de farmecul aparte al acestei construcții.
Muzeul de istorie Brașov
Clădirile impresionante pe care le poți vizita în Brașov sunt o oportunitate bună de a fi martor la trecutul încărcat de istorie al acestei așezări, însă dacă vrei să afli mai multe despre toate evenimentele petrecute și despre oamenii care au locuit aici de-a lungul timpului, trebuie să vizitezi și muzeul de istorie.
Situat în Piața Sfatului, muzeul cuprinde o colecție vastă de obiecte istorice din toate epocile și îți oferă posibilitatea de a înțelege cum s-au dezvoltat aceste locuri, de la începuturile umanității și până în prezent.
Poarta Ecaterinei
Situată între Bastionul Țesătorilor și cel al Fierarilor, Poarta Ecaterinei a fost ridicată în anul 1559 pentru a servi drept intrare în cetate. Clădirea se remarcă prin cele patru turnulețe, prin arhitectura unică în lume, dar și prin interiorul bolții, care este pictat în stil renascentist.
Poarta Ecaterinei este singura construcție din oraș care și-a păstrat aspectul original, deși a fost supusă unor lucrări de restaurare între anii 1971-1972. În interiorul turnului porții se organizează des expoziții, în care se pot admira obiecte istorice și opere deosebite. În apropierea vestigiului este și un părculeț, în care te poți odihni la umbra copacilor.
Casa Negustorilor
Cunoscută și sub numele de Casa Hirscher, această construcție uimește prin arhitectura sa impresionantă, dar și prin dimensiunile sale. Situată în centrul Brașovului, casa era locul în care negustorii sași, maghiari și români se strângeau pentru a-și vinde mărfurile.
Această clădire a devenit, în prezent, o atracție turistică majoră, fiind vizitată de turiști de pe întreaga planetă.
Atracții turistice de văzut în apropiere de Brașov
Deși orașul Brașov ascunde multe vestigii deosebite și locuri pe care merită să le vizitezi, ar trebui să valorifici la maximum excursia ta în aceste locuri și să explorezi și împrejurimile. În continuare îți prezentăm principalele locuri de vizitat aproape de Brașov, care vor merita, cu siguranță, drumul parcurs.
- Cetatea Râșnov – la doar câteva minute depărtare de Brașov, se află Cetatea Râșnov, unul dintre cele mai bine păstrate sisteme de fortificații din Transilvania. În interiorul cetății poți vizita muzeul de artă feudal și fântâna din centrul vestigiului. În punctul de observație al Cetății, poți admira întreaga așezare și te poți bucura de peisajul impresionant;
- Castelul Bran – supranumit și Castelul lui Dracula, Castelul Bran este, poate, cea mai populară atracție turistică din apropierea Brașovului. Impunătoare și înconjurată de natură, construcția te va impresiona atât la exterior, cât și pe interior, unde poți admira numeroasele expoziții cu obiecte ale Familiei Regale a României;
BRAN
- Rezervația de urși – înființată în 2005 în orașul Zărnești, rezervația adăpostește, în prezent, peste 100 de urși, pe o suprafață de 69 de hectare, fiind primul sanctuar pentru urșii captivi din România. Ajuns aici, vei avea ocazia să te plimbi pe un drum înconjurat de verdeață, să vezi zonele în care sunt urși și să afli mai multe detalii despre fiecare;
- Viscri – devenit celebru după ce Prințul Charles și-a cumpărat o proprietate aici, Viscri te va impresiona atât prin arhitectura săsească, dar și prin culorile vesele în care sunt vopsite clădirile sau prin colinele pe care te vei putea plimba în voie;
- Poiana Brașov – această stațiune este cea mai populară destinație de schi din România, dispunând de 9 pârtii cu grade diferite de dificultate. Cu toate acestea, Poiana este o destinație perfectă și pentru turiștii care doresc să o viziteze vara și care se vor putea bucura aerul curat, de natură și de numeroasele atracții turistice construite de-a lungul timpului;
Poiana Brasov
- Templul Ursitelor – aflat la o distanță de 45 de kilometri de Brașov, în satul Șinca, Templul Ursitelor este o grotă marcată de mister, despre care vei auzi numeroase povești de la localnici. În interiorul său vei descoperi cinci încăperi, două altare și numeroase picturi rupestre și texte arhaice;
- Prejmer – celebru pentru biserica fortificată, dar și pentru așezarea înconjurată de natură, Prejmer este o locație din împrejurimile Brașovului pe care ar trebui să o vizitezi. Ridicată în anul 1218 de cavalerii teutoni, biserica a suferit numeroase modificări de-a lungul timpului, fiind transformată în fortificație. În cetate vei putea vizita și un mic muzeu, în care vei descoperi mai multe obiecte de cult, ceramice și piese de mobilier pictate;
- Hărman – la fel ca Prejmer, Hărman este un mic sat aflat în apropierea Brașovului, care găzduiește o biserică fortificată, dar și o serie de atracții turistice care îți vor transforma vizita într-o experiență plăcută.
Ajuns aici, vei avea șansa de a vizita biserica-cetate, malurile râului Olt, Rezervația Naturală Mlaștina Hărman, Rezervația Naturală Dealul Lempeș (unde vei putea găsi ruinele unei cetăți ce datează încă din secolul al V-lea);
- Cetatea Medievală Rupea – atestată istoric pentru prima dată în anul 1324, Cetatea Rupea este una dintre cele mai vechi fortificații din România. Compusă din patru incinte, realizate de-a lungul câtorva secole, cetatea rămâne un monument impunător chiar și după toți acești ani, reprezentând o destinație perfectă pentru o excursie de o zi;
- Parc Aventura – acesta este unul dintre cele mai mari parcuri de distracție activă din Europa de Est, fiind localizat în mijlocul naturii, pe o suprafață de 2,5 hectare de pădure. Aici vei găsi numeroase activități sportive și recreative, ideale pentru petrecerea timpului liber alături de cei dragi.